Vyhledávání

Kontakt

Ko.viK

+420 732 56 59 45

ko.vik@seznam.cz

 

Tlumok pro průzkumníky - malý TL 30

16.04.2011 18:12

 Určením je tento batoh přednostně pro speciální a průzkumné jednotky, ale v současné době našel uplatnění napříč celou armádou. Jedná se o jednokomorový batoh obdélníkového průřezu o pevném objemu 30 litrů.

Do hlavní komory je přístup pouze ze shora. V hlavní komoře je ještě jedna kapsa na dokumenty formátu A4 v záďové části. Komora se stahuje tkanicí, která je po celém obvodu komory, se zdrhovadlem, přes to je pak ještě krycí chlopeň. Krycí chlopeň se uzavírá dvěma přezkami typu Fastex. Přezky jsou na zelených nylonových popruzích, které vedou ze spodní části batohu a jsou plně stavitelné po celé délce popruhů. V krycí chlopni se nalézá malá kapsa na zip. Celé tělo batohu a chlopeň jsou z nylonu v úpravě RIP-STOP a v potisku vz. 95. Polstrovaná zádová část je z pevného molitanu buď černé barvy (původní TL 30) anebo provedení v maskáčovém potisku (poslední verze TL30 a verze od SPM).

V místech, kde přechází zádová část v krycí chlopeň, jsou uchyceny nosné ramenní popruhy a nylonové poutko. Nosné popruhy jsou poměrně široké, ale s délkou šířky ubývá. Polstrovaná část ramenních popruhů je zakončena plastovým průvlekem na zelený nylonový popruh, kterým se popruhy stahují nebo povolují. Nylonové popruhy jsou ukončeny opět ve spodní části batohu. Na polstrované části popruhů jsou ještě uchyceny zelené popruhy s přezkou Fastex každá část na jedné straně sloužící k sepnutí přes prsa. Polstrovaná část popruhů je ze shora pošita opět nylonem v úpravě RIP-STOP a ve vz. 95, spodní část je pak pošita pouze olivovým šusťákem.

Ve spodní části batohu, kde končí nylonová část nosných popruhů, je základ bederního pásu. Bederní pás je ze zeleného nylonového popruhu o šířce k pěti centimetrům a přezka je opět černý Fastex, je stavitelný po celé délce popruhu. Na bocích batohu jsou na každé straně dva stahovací popruhy a na každé straně také dva plastové perforované obdélníky na uchycení další výstroje. O objem tohoto batohu se dlouho vedou spory.

U Čety průzkumu 43. vpr je tento typ tlumoků používán na jednodenní akce nebo tréninky, kdy je jeho objem dostačující. Nebo při déletrvajících akcích, kdy je brán společně s velkými tlumoky. V tomto případně alespoň jeden do buddy teamu, když je potřeba na plnění bojových úkolů mimo hlavní základnu brát další materiál.

To že se dá tlumok pro průzkumníky – malý velice dobře složit do malého „balíčku“ a je lehký je jednou z jeho výhod právě při nošení ve větších batozích, když je potřeba mít sebou i malý tlumok na plnění bojových ukolů.

Původně Tlumoky pro průzkumníky – malé pod označením TL30 vyráběla firma ALP, ale v současnosti ty to tlumoky vyrábí firma SPM Liberec. Tlumoky jsou takřka shodné liší se pouze v několika detailech, všechny jeho vlastnosti zůstaly zachovány.

Zde bych ještě rád zmínil, že SPM od ALPu tento tlumok neokopírovalo, pouze od AČR dostala zakázku na jeho výrobu.

 

Na Četě průzkumu 43.vpr jsou v používání jak původní TL30 od ALPu tak už i nové tlumoky od SPM Liberec.

 

Pozn: na přiložených fotografiích je tlumok od SPM Liberec.

 

Beagless