Vyhledávání

Kontakt

Ko.viK

+420 732 56 59 45

ko.vik@seznam.cz

 

Tlumok pro průzkumníky - střední (TL 60)

16.04.2011 18:28

Tlumok pro průzkumníky střední byl stejně jako tlumok malý určen pro průzkumné jednotky, byly jím však vybavovány i jednotky výsadkářské a v současnosti je tento tlumok zařazen do výstroje celé armády a mnohdy i Aktivních záloh.

Tlumok je koncipován jako dvoukomorový s dělící přepážkou předním vstupem v dolní části tlumoku, samozřejmostí je velká krycí chlopeň hlavního úložného prostoru. Celé tělo batohu je z nylonu v úpravě RIP-STOP a v maskovacím vzoru vz.95. Jedině zádová část, vnitřní přepážky a kapsy jsou ze zelené látky. Všechny zipy a lemy na batohu jsou zelené barvy, vyskytují se i verze s černými lemy a zipy. Poslední verze tohoto tlumoku mají již maskované i vnitřní části batohu, zad a i spony se zipy jsou v zelené barvě.

 

Tento batoh má deklarovaný objem 60 litrů, ale myslím si, že jeho objem je větší, tak okolo 70 litrů. Jedná se o batoh s vnitřní přepážkou, která muže pomocí látky a zipu z jedné velké komory v batohu udělat dvě menší komory. Vstupy do batohu a těchto komor jsou buď ze shora nebo dole na přední straně pomocí dvou zipů.

V horní komoře je směrem k zádům umístěna kapsa na vysílačku popř. vak na vodu. Ve víku je kapsa a nahoře na chlopni jsou dva plastové úchyty černé barvy pro pomocné popruhy na uchycení další výstroje. Tyto úchyty nalezneme ještě po dvou na bocích těla batohu nad kapsou. Kapsy jsou připojeny k batohu pomocí zipů. Do kapes se dostaneme dvoucestným zipem. Kapsy lze zipem spojit a s pomocí malých popruhů, které jsou ke kapsám přišity, lze vytvořit velice malý batůžek, který se používá jen velice ojediněle.

Úplně ve spodu batohu ze strany od zad je otvor, který se zavírá proužkem suchého zipu. Do tohoto prostoru se ukládají převleky na batoh ať již bílý zimní nebo maskovací pouštní.

S předpokladem, že batoh je určen pouze pro vojáky, jsou nosné popruhy přišity napevno k batohu a neumožňují nastavování podle výšky zad uživatele. Nastavení je v malé míře možno pouze nastavením délky nosných a balančních popruhů. Zádová část batohu je vyztužena duralovou kostrou. Na zádové části jsou našity dva vertikální docela vysoké molitanové pruhy, které slouží k tlumení rázů mezi zády uživatele a batohem. Batoh je vybaven bederním pásem a na nosných popruzích je také stahovací popruh přes prsa.

Batoh je dále vybaven třemi uchy na přenášení, jedno je na horní části zad batohu a další dvě po bocích zadní části batohu nad bederním pásem. Nad uchycením nosných popruhů je kapsa pro lano používané při seskoku. Batoh má všeobecné použití a dále jsou varianty pro lékaře a pro spojaře.

Batoh je určen na vícedenní akce a na dlouhodobé přesuny a přežití v týlu protivníka, tento batoh je také určen na použití při vzdušném výsadku. Velkou výhodou tohoto batohu je jeho nízký hmotnost. Ještě na závěr bych doplnil, že na těle batohu je umístěno několik průvleků z nylonu využitelných buď k připevnění vegetace nebo dalších maskovacích prostředků k domaskování batohu, anebo k uchycení zádových kapes z taktické vesty k ještě dalšímu zvýšení objemu.

Tlumok pro průzkumníky – střední je poplatný době svého vzniku, chybí tam proto pár vychytávek, bez kterých se v současnosti batoh podobných rozměrů neobejde. Jde třeba o vývod hadičky od hydratačního systému, již zmíněné výškově stavitelné ramenní popruhy a další drobnosti, ale záleží na vkusu každého uživatele co od svého batohu očekává a požaduje.

Původního výrobce tohoto tlumoku firmu ALP doplnila a možná snad už i nahradila ve výrobě pro AČR firma SPM Liberec.  

Ve výstroji Čety průzkumu 43.vpr je zařazen i tento tlumok.

Beagless